Jak zastavit sdílení poznámek pro iPhone s iPadem a dalšími zařízeními Apple

V moři všech aplikací pro psaní poznámek, které jsou k dispozici pro uživatele iPhone a iPad„Apple Notes si díky své jednoduchosti, snadnému použití a integraci iCloudu nadále užívá věrnou základnu fanoušků. Proto poznámky pořízené na jednom zařízení Apple se automaticky synchronizují také na jiných zařízeních, včetně MacBooků. Ale co když to nechcete?




Za tím mohou být důvody. Vaše poznámky jsou soukromé a nechcete, aby si je členové vaší rodiny nebo někdo jiný přečetl. Ochrana osobních údajů je základní právo, digitální nebo ne. A nechcete, aby je omylem smazali.

Apple Notes je nainstalován na všech zařízeních Apple. Pokud tedy ostatní používají tato zařízení s aktivním Apple ID, mohou k těmto poznámkám přistupovat také. Podívejme se, jak můžete zastavit sdílení poznámek iPhone s MacBookem, iPadem nebo jiným zařízením Apple navždy.







1. Zamkněte to, zapomeňte na to

S vydáním iOS 9.3 přišla funkce, kterou uživatelé Apple Notes velmi potřebovali. Schopnost uzamknout jednotlivé poznámky pomocí hesla. Jednoduchý, ale účinný. Jakmile nastavíte heslo, nikdo k němu nemá přístup na jakémkoli zařízení Apple bez zadání hesla. Poznámky také podporují biometrické označení, díky kterému je o něco bezpečnější.



Chcete-li to provést, přejděte na Nastavení, klepněte na Poznámky a posuňte trochu dolů a vyhledejte možnost Heslo.

Zde se postaráte o dvě věci. Nejprve si nastavíte heslo, které je náhodné a není známé ostatním členům vaší rodiny. Poté zakážete možnost Použít dotykové ID. Proč? Více k tomu níže.

Nyní otevřete poznámky, které chcete chránit heslem, klepněte na ikonu Sdílet a klepněte na Zamknout poznámku.

Jak to vypadá.

Nezapomeňte, že všechny poznámky, chráněné heslem nebo ne, budou stále synchronizovány mezi zařízeními. Uživatelé budou pro přístup potřebovat heslo nebo váš odříznutý prst. Také si všimněte, že někteří uživatelé sdílejí iPady nebo MacBooky a sdílejí biometrická ID, jako jsou otisky prstů a rozpoznávání obličeje (více uživatelsky přívětivé).

Pokud jste pro stejný účet nastavili dva různé otisky prstů, jeden váš a druhý váš SO, mohl by stále otevírat poznámky chráněné heslem. Jednoduchým řešením je vypnout biometriku a záviset pouze na heslech.

Také na Guiding Tech
Srovnání nejlepších minimálních poznámek napříč platformami pro pořizování poznámek
Přečtěte si více




2. Ponechejte ji pouze na mém iPhone

Společnost Apple poskytla způsoby, jak chránit vaše poznámky. Pokud je tato volba zapnuta, lokalizuje všechny poznámky ve vybrané složce a zabrání synchronizaci s ostatními zařízeními Apple.

Přejděte na Nastavení a klepněte na Poznámky. Trochu přejděte a vyhledejte možnost Na mém účtu iPhone.

Pokud používáte iCloud a jste již přihlášeni, možnost může být vypnuta. Pokud tak neučiníte, bude tato možnost ve výchozím nastavení zapnuta. Apple používá iCloud k synchronizaci dat napříč zařízeními, což nás přivádí k našemu konečnému tipu.

Přejděte zpět do prostředí Notes a zkuste vytvořit novou složku. Získáte možnost vytvořit a ponechat složku na My iPhone nebo v iCloud. Všechny poznámky ve složce se budou řídit stejným pravidlem. Poskytuje vám větší možnost, když používáte poznámky s členy rodiny.

Jak jste si určitě všimli, automaticky vytvoří novou výchozí složku Poznámky v části Můj iPhone, ale můžete vytvořit více, jak chcete.





3. Zastavte synchronizaci s iCloud

Jak bylo uvedeno výše, Apple používá iCloud k synchronizaci poznámek a dalších dat v celém vesmíru Apple. To znamená, že pokud přestanete synchronizovat aplikaci Apple Notes s iCloud, žádná z vašich poznámek neopustí vaše zařízení.

Když vypnete synchronizaci iCloud pro prostředí Notes, zobrazí se možnost vypnutí synchronizace pro iPad, Mac a všechna další zařízení, která máte synchronizována se stejným Apple ID.

Přejděte do Nastavení, klepněte na své jméno a poté vyberte iCloud.

Pokud deaktivujete synchronizaci iCloud, zobrazí se vyskakovací okno, které vám připomene, že tím odstraníte všechny poznámky, které již byly synchronizovány v iCloud. Poznámky budou odstraněny z vašeho zařízení, nikoli z iCloud. Nedělejte se tam.

Než začnete, nezapomeňte uložit důležité poznámky do místní složky. Chcete-li tak učinit, přejděte zpět do aplikace Poznámky, přejeďte prstem po každé notě, kterou chcete ponechat místně, a klepněte na možnost složky.

Nyní si můžete zvolit uložení této poznámky do místní složky. Tyto kroky opakujte pro všechny ostatní poznámky.

Nezapomeňte také, že pokud chcete být selektivní ohledně poznámek, které chcete synchronizovat, budete muset iCloud synchronizovat a místo toho použít druhou možnost diskutovanou výše.

A co zálohy? Pokud ukládáte poznámky místně a záloha iCloud je zapnutá, všechny vaše poznámky budou uloženy v cloudu, ale na jiných zařízeních Apple se neobjeví.

Můžete také použít iTunes k zálohování všech poznámek do notebooku nebo počítače.

Také na Guiding Tech
3 užitečné způsoby přístupu k aplikaci Google Keep na iOS
Přečtěte si více




Všimněte si to dolů

Apple Notes často získává méně kreditu, než si zaslouží. Jistě to postrádá všechny zvonky a píšťalky, ale Apple to nikdy nechtěl. Společnost Apple je známá tím, že vytváří aplikace, které fungují, dodržují zásady minimalismu a nabízejí spoustu možností pro správu nastavení.

Další: Hledáte další aplikace pro psaní poznámek? Něco víc než Apple Notes, ale ne moc? Doporučuji se podívat na níže uvedený článek, který pojednává o Google Keep. Další minimalistická aplikace pro psaní poznámek.